Home > Politik > Allah is Calling: Menjadi asbab hidayah

Allah is Calling: Menjadi asbab hidayah

Sesungguhnya persoalan hidayah adalah tugas dan kerja Allah SWT, walaupun mungkin dari segi zahirnya seseorang itu kelihatan tidak beriman dan mungkin juga jelas menentang-Nya, namun dari segi batinnya tiada seorangpun yang tahu bahawa dia benar-benar cenderung dan suka kepada kebenaran, khususnya Islam, satu-satunya agama yang diperakui Allah SWT.

Bagi kita yang memang lahir daripada keluarga Islam, tidak mudah untuk menghukum seseorang terutama dari individu yang bukan Islam, bahawa mereka adalah ahli neraka dan pasti akan kekal menghuni di dalamnya, tetapi persoalannya di sini, pernahkah kita berjumpa mereka dan berkata sesuatu mengenai Islam sebelum menjatuhkan apa-apa hukum terhadapnya sebelum mengatakan bahawa mereka memang ahli neraka.

Itulah kesilapan yang memang semulajadi ada pada diri kita yang memang suka menjatuhkan hukum kepada individu tertentu terutama di kalangan bukan Islam, malah ia jadi trend di kalangan kita, sepatutnya kita sudah berubah menjangkau lebih daripada itu, iaitu menjadi golongan yang bersedia untuk memimpin mereka ke jalan selamat di dunia dan akhirat dengan menjadikan ‘Sirah Nabi Muhammad’ sebagai inspirasi untuk berdakwah.

Justeru, buku ‘Allah is calling’ ini diharapkan menjadi sumber bacaan kepada kita untuk menilai semula apakah peranan yang telah kita laksanakan sebagai khalifah Allah di muka bumi ini dengan menyeru seramai mungkin manusia ke jalan makruf dan meninggalkan jalan-jalan mungkar bertepatan dengan ikrar dan sumpahan kita dalam setiap solat fardu yang kita lakukan.

Sesungguhnya individu-idividu yang tercatat dalam buku ini adalah segelintir daripada mereka yang mendapat hidayah dan petunjuk dari Allah, walaupun mereka terdiri daripada bangsa yang jahat, dilaknat dan dibenci Allah iaitu Yahudi, namun terdapat di kalangan mereka sebenarnya yang cenderung dan minat kepada Islam, apapun ia bukan perkara mustahil bagi Allah SWT dan tidak tidak seorangpun yang mampu menghalangnya jika Dia mahu berbuat demikian.

Sejarah telah membuktikan bahawa Abdullah Bin Salam di zaman Rasulullah s.a.w., Ka’ab al-Ahbar dan Wahb Bin Munabbih juga adalah berketurunan Yahudi, tetapi mereka adalah segelintir Yahudi yang telah berjasa kepada perkembangan Islam dan mati kerananya.

Syukur, Istighfar dan Muhasabah solusi kerumitan hidup

Pelbagai usaha dilakukan demi kesejahteraan umat dewasa ini. Pelbagai kaedah dilakukan namun seringkali kualiti hubungan antara manusia dengan Penciptanya (Allah), diabaikan. Iman, ketaatan ibadah, ketekunan dalam mendekatkan diri kepada-Nya, seolah-olah bukan hal yang mampu mensejahterakan manusia di atas muka bumi ini. Ada pula yang menganggap gempa bumi, banjir lumpur, luasnya jarak antara si kaya dengan si miskin sekadar hukum alam dan ia adalah lambang ketidakserasian elemen manusia antara manusia dan bidang antara bidang. Akibatnya, manusia meremehkan aspek kepatuhan manusia kepada Allah SWT.

‘Krisis kepatuhan kepada Allah’ seolah-olah bukan penyebab rosaknya kehidupan manusia itu sendiri. Syukur, istighfar, dan muhasabah seolah-olah suatu teori kuno yang sudah ‘ketinggalan zaman’ dan ‘tidak laku’ untuk dilaksanakan pada zaman moden kini. Ketiga-tiganya boleh dikatakan seumpama terapi yang telah ‘tamat tempoh’ dan tidak sesuai untuk diamalkan, meski untuk kesejahteraan kesihatan fizikal-rohani manusia itu sendiri. Astaghfirullah! Bukankah kita selama ini seringkali menganggap kepatuhan beribadah tidak ada kaitannya dengan kesejahteraan? Seolah-olah ibadah dan kejayaan mempunyai arah tersendiri yang tidak ada kaitant antara satu sama lain? Sampai tahap itukah ciri-ciri bangsa kita yang dikatakan bertuhan? Adakah kita masih percaya bahawa bangsa kita akan sejahtera, sementara kita mengabaikan kepatuhan kepada Pencipta?

Di tengah-tengah gejolak kerumitan hidup yang tidak pernah padam, sama ada gejolak dalam diri, dalam kehidupan berumah tangga atau dalam wilayah yang lebih luas yang melibatkan bangsa dan negara, semestinya setiap peribadi perlu ‘kembali’ kepada Allah dan jujur menyerahkan dirinya, sekali gus berani menyatakan kekhilafan yang dilakukannya. Kemudian, mintalah kekuatan daripada-Nya supaya dengan kekuatan itu kita mampu melangkah ke depan dengan lebih laju dan lebih positif. Kehidupan yang kita jalani selepas itu pasti akan lebih baik dari sebelumnya.

Syukur, mendorong seseorang supaya lebih teliti ketika melihat nikmat yang dianugerahkan Allah kepadanya, kemudian nikmat itu dimanfaatkan semaksimum mungkin; berbanding mengimpikan sesuatu yang tidak ada pada dirinya. Ibarat gelas yang separuh kosong, dia lebih memandang yang bahagian yang terisi, daripada memandang bahagian yang kosong. Dengan memandang kepada bahagian yang terisi, lebih menjadikannya seorang yang tahu berterima kasih. Begitu pula bila sebaliknya.

Ini adalah buku terbaru Kemilau Publika. Sila lawati http://www.kemilau.net.my untuk maklumat lanjut.

Penulis: Muhammad Azhar

Harga: RM16.00/RM19.00

View the original article here

Advertisements
Categories: Politik Tags: , , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: