Home > Setempat > Arwah gelisah

Arwah gelisah

SLIM RIVER: “Arwah bukan sahaja kelihatan gelisah malah sukar untuk tidur. Sepanjang perjalanan arwah menghabiskan masa berbual dengan pemandu bas,” kata Rafeah Sulaiman, 42, rakan arwah Basarah Saad, 45, yang maut dirempuh lori treler ketika cuba menyelamatkan kumpulan pelajar sekolah, awal pagi semalam.


Basarah yang juga Ketua Wanita Umno Cawangan Alur Teja, Alor Setar, Kedah adalah antara 36 ahli rombongan yang menaiki dua bas lain dalam perjalanan menuju ke Tanjung Karang, Selangor bagi menghadiri program Titian Ilmu.


Bagaimanapun, ketika dalam perjalanan rombongan bas dinaiki mangsa terserempak dengan sebuah bas membawa pelajar sekolah yang terbalik menyebabkan arwah bersama pemandu bas bergegas turun menyelamatkan semua mangsa.


Malang menimpa apabila arwah dirempuh sebuah lori treler sebelum tercampak ketika cubaannya menyelamatkan mangsa yang tersepit.


Rafeah berkata, dia sempat mendengar bunyi dentuman kuat dipercayai rempuhan kuat lori treler ke atas bas berkenaan namun, tidak menyangka rempuhan itu turut meragut nyawa arwah. “Kami tidak perasan bila dia keluar dari bas sebelum menyedari kehilangannya sebaik bas kami naiki bertolak.


“Selepas rempuhan itu, kami cuba menelefon arwah namun, panggilan tidak dijawab menyebabkan kami turun dari bas untuk memeriksa,” katanya ketika ditemui di pekarangan Bilik Forensik Hospital Slim River (HSR) di sini, semalam.

Katanya, dia bersama rombongan lain terkejut apabila melihat arwah tercampak di tepi jalan berhampiran longkang dalam keadaan parah dan maut di lokasi kejadian.


Pada masa sama, Ketua Penerangan wanita Umno Alor Setar, Kedah, Norli Ismail, 40, berkata, arwah Basarah disifatkan sebagai ‘wira’ kerana sanggup menyabung nyawa bagi menyelamatkan pelajar sekolah yang terbabit kemalangan itu.

Menurutnya, dia tidak menyangka Basarah juga ibu tunggal sanggup mempertaruhkan nyawa menyelamatkan pelajar sekolah yang merangkak keluar dari bas. “Kami tidak sedar Basarah turun dari bas dan pergi ke tempat kejadian membantu mengeluarkan pelajar sekolah. Saya hanya menyedari kehilangannya kira-kira satu kilometer selepas bas bergerak,” katanya.


Menurutnya, mereka mencari Basarah di tempat kejadian dan terkejut mendapati tubuh mangsa terbujur kaku berhampiran bas membawa pelajar sekolah itu.


“Ketika itu baru kami tahu Basarah turun dari bas untuk membantu mangsa. Apa dilakukannya satu pengorbanan dan tindakan berani.


“Tubuh jenazah hanya mengalami luka kecil selain kecederaan di kaki. Saya sedih mengenangkan nasib tiga anaknya yang berada di kampung,” katanya.


Sementara itu jenazah mangsa dihantar pulang ke kampung Alor Teja, Alor setar untuk dikebumikan Sementara itu, suami seorang guru terkorban, Siti Hajar Mohamed, 33, Mohd Saruzi Ghazali, 33, tidak menyangka arwah isterinya maut pada hari yang sama iaitu Jumaat, sama seperti adik iparnya, Mohd Fazli Mohamed yang maut akibat kemalangan jalan raya di lebuh raya sama berdekatan Tapah pada Februari tahun lalu.


View the original article here

Advertisements
Categories: Setempat Tags: ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: