Home > Setempat > Hubungan wanita, lelaki perlu ada batasan

Hubungan wanita, lelaki perlu ada batasan

KUALA LUMPUR: “Dia harus berfikiran positif dan menganggap segala dugaan ini sebagai balasan dunia daripada Allah atas kesilapan mengadakan hubungan luar nikah bersama isteri orang.


“Islam menegaskan kepentingan ikatan perkahwinan sebelum melakukan hubungan intim. Tidak kira sama ada anak dara mahupun isteri orang yang kononnya mempunyai masalah dengan suami,” kata pendakwah bebas, Zawiyah Hassan.


Beliau berkata demikian ketika mengulas masalah dialami seorang lelaki yang mendakwa dirinya diperbodohkan teman wanita yang sebenarnya isteri orang, selain menghadapi tuduhan melakukan gangguan seksual, simbahan asid dan berniat melarikan wanita terbabit.


“Perkenalan bermula sebagai kawan perlu mempunyai batasnya. Tambahan pula, lelaki yang dikatakan pemimpin harus berperanan membantu wanita terbabit menyelesaikan masalah, bukan mengadakan hubungan sulit.


“Daripada permasalahan ini, kita sememangnya tidak harus menuding jari ke arah satu pihak. Wanita berkenaan juga bersalah apabila gagal menjaga maruah sebagai isteri,” katanya ketika dihubungi.


Katanya, sememangnya ada segelintir wanita berstatus isteri orang masih mencari keseronokan di luar menggunakan alasan diabaikan suami atau gagal mendapat kemewahan diingini.

Beliau tidak menolak kemungkinan wanita berkenaan menyedari kesalahan terhadap suami apabila kini mengandungkan anak teman lelakinya, lantas membuat keputusan kembali ke pangkal jalan.


“Memutuskan hubungan adalah langkah paling bijak yang perlu diambil daripada terus hanyut dengan keseronokan duniawi, selain mengelakkan tohmahan masyarakat terhadap hubungan terlarang,” katanya.

Mengenai tindakan keluarga mentua wanita berkenaan yang didakwa membuat laporan polis terhadap lelaki itu, Zawiyah berkata, lelaki berkenaan perlu yakin kepada kebenaran dan menyerahkan segala siasatan kepada pihak berkuasa.


View the original article here

Advertisements
Categories: Setempat Tags: , , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: